kostnad för hundägande

Så mycket kostar det att ha hund: En ekonomisk överblick

Att skaffa sig en hund är alltid ett stort steg. Du kommer att vilja att hunden har det bra och att den får det den behöver. Det kan vara både tid och pengar. Men hur mycket kostar det att ha hund?

I den här guiden tar vi en titt på de viktigaste kostnaderna för att hålla en välmående hund, så att du kan ta reda på om det passar din ekonomi.

Övriga kostnader

Innan du ens skaffar en hund finns det vissa förberedelser som du måste göra. Du måste försöka förhandsförutsäga vilka utgifter som kommer att uppstå när din hund blir äldre. För att förbereda dig bör du beräkna vad som kommer att behövas för ditt djur under hela deras livscykel.

Även om du har råd att ta hand om din hund nu, så måste du också se till att ha råd under hela deras liv.

Hundförsäkringar

För att skydda dig själv finns det nya sätt att minimera din risk och spara pengar medan du tar hand om din hunds välbefinnande. Hundförsäkringar är ett av de bästa sätten att göra detta. Det är lite som ett extra sparkonto för din hunds välbefinnande och du kan skräddarsy den till dina behov och budget.

Hundförsäkringar täcker vanliga sjukhusbesök som rutinmässig behandling, veterinärvård, vacciner och eventuella operationer. En del försäkringsbolag till och med erbjuder begravningskostnader om din hund någonsin skulle dö. Du kan se till att du har råd med de dyrare medicinska behandlingarna som kan uppstå när de blir äldre eller drabbas av allvarliga skador.

Veterinärbesök

Veterinärbesök är ett av de vanligaste och dyraste utgifterna för dig som har en hund. Kostnaderna varierar beroende på typ av besök, men utgifterna kan lätt läggas upp till flera tusenlappar per år, beroende på hundens storlek och ålder.

Allmänna veterinärbesök kan innebära vaccinering, regelbunden kontroll och andra undersökningar som är nödvändiga för din hunds välbefinnande. Likaså kan andra sjukdomar och skador uppstå som kommer att kosta mer pengar än bara vanliga veterinärbesök.

Mat

Mat är en stor del av den totala kostnaden för att skaffa en hund, men lyckligtvis finns det många möjligheter till matval som passar alla budgeter. Foderpriserna varierar beroende på vilken typ av mat du väljer, men i genomsnitt ligger priset mellan 200-400kr/månad (eller 30-50kr/veckan).

Tillbehör, leksaker och godis kan läggas till i dina matutgifter, men det är inte nödvändigt om du inte har råd med det, eftersom dessa inte direkt påverkar din hunds allmänna hälsa eller välbefinnande.

Utstyrsel & trimmning

Utstyrsel och trimmning kan variera beroende på vilken ras du har, men i allmänhet brukar det ligga mellan 200-500kr/månad (30-70kr/veckan). Detta inkluderar groomingprodukter som schampo, borstar och kammar, trimmverktyg och annan utrustning som behövs för din speciella ras.
Du kan också behöva investera i extra utrustning, såsom sele, muggar, leksaker etc., men det beror helt på vilken ras och storlek du har valt från början.

Boendekostnader

Boendekostnader varierar stort beroende på platsen och den typ av boende du har valt för din hund. Om du planerar att bo inomhus med din hund, kan det vara billigare än om du planerar att ha dem utomhus hela tiden. Boendekostnaderna inkluderar ofta ventilation & skydd mot regn & storm samt mat & vattenbehov samt andra bekvämligheter som passar din hunds speciella egenskaper.